Gecertificeerde instellingen
Rotterdam-Rijnmond
Volgens de Jeugdwet is de gecertificeerde instelling:
“de instelling die van overheidswegegecertificeerd is om kinderbeschermingsmaatregelen en maatregelen in het kader van de jeugdreclassering te mogen uitvoeren” (artikel 1.1 en 3.4 Jeugdwet).
De grootste Gecertificeerde Instelling (GI) in Rotterdam-Rijnmond is Jeugdbescherming Rotterdam Rijnmond (JBRR). JBRR werkt volledig samen met de William Schrikker Groep (WSG), die van oudsher een GI is voor de doelgroep licht verstandelijk beperkten. Daarnaast is er nog het Leger des Heils (LdH), een gecertificeerde instelling voor cliënten met een niet-vaste woon- en/of verblijfplaats. Het crisisinterventieteam (CIT) maakt deel uit van JBRR.
Jeugdhulp inzetten
De GI’s kunnen in het kader van jeugdbescherming (JB) en jeugdreclassering (JR) jeugdhulp inzetten. Op het moment dat op het jeugdbeschermingsplein het routeringsbesluit drang of dwang is, stelt de jeugdbeschermer een JB-team samen waarin ook altijd iemand van het Lokale team vertegenwoordigd is. Indien het Lokale team reeds betrokken is bij het gezin, wordt het ondersteuningsplan als uitgangspunt gebruikt voor het plan van aanpak JB. De jeugdbeschermer stemt vervolgens met het JB-team af over de te bereiken resultaten.
Jeugdbeschermingsplein
Jeugdbescherming Rotterdam Rijnmond werkt samen met ouders en het netwerk van het gezin aan een veilige opvoedsituatie, totdat de ouders de zorg weer volledig kunnen overnemen. Meer informatie vindt u op www.jeugdbeschermingrotterdamrijnmond.nl
Adolescentenstrafrecht (ASR)
Door de invoering van het adolescentenstrafrecht is het mogelijk geworden om jongeren tussen de 18 en 23 jaar te veroordelen onder het jeugdstrafrecht. De Raad voor de Kinderbescherming adviseert de rechter over welke straf het beste past bij 16- en 17- jarigen en de volwassenenreclassering doet hetzelfde voor de 18- tot 23- jarigen. De rechter kan in het vonnis toezicht en begeleiding door de reclassering opleggen.
De Jeugdwet bepaalt dat gemeenten verantwoordelijk zijn voor de jeugdreclassering en dat gecertificeerde instellingen de jeugdreclassering uitvoeren. De leeftijdsgrens voor jeugdreclassering is in de Jeugdwet gelijk getrokken met het adolescentenstrafrecht: tot 16 jaar is het altijd de jeugdreclassering die het toezicht en de begeleiding op zich neemt. Voor jongeren van 16 tot 23 jaar kan de rechter kiezen tussen de jeugd- of de volwassenenreclassering. De Raad voor de Kinderbescherming adviseert de rechter hierin.
Dit is een website van de samenwerkende gemeenten Jeugdhulp Rijnmond. De navolgende gemeenten werken met elkaar samen aan een goede zorg voor de jeugd: Albrandswaard, Barendrecht, Capelle aan den IJssel, Goeree-Overflakkee, Krimpen aan den IJssel, Nissewaard, Lansingerland, Ridderkerk, Rotterdam en Voorne aan Zee.